avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 417 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Ce trebuie sa faca tata ca sa beneficieze de grupa II ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Ce trebuie sa faca tata ca sa beneficieze de grupa II de munca?

buna ziua,
Am si eu o nelamurire tatal meu a lucrat ca bobinator curent continuu din 1974 pana in 2002.Conform ordinului 125 din 5 mai 1990 anexa grupa 2 punctul
" 36. Lipirea cu pasta continand plumb a bobinelor de curent continuu, subansamblelor de manometre, a tubului Bourdon, la aparate de masura si control, inclusiv incarcarea cu nisip a tubului Bourdon;"
s ar incadra la aceasta grupa dar ce ar trebui sa faca sa beneficieze la calculul pensiei de aceasta grupa care nu a fost specificata in carnetul de munca?
Cel mai recent răspuns: Michi 33 , utilizator 21:39, 20 Ianuarie 2018
Sa obtina de la angajator o adeverinta in care sa se specifice ca in perioada respectiva a lucrat in gr.II-a de munca.
@Valentin Mester

Cu riscul de a-mi plictisi admiratorii, care imi citesc mesajele si apoi incearca sa ma invete cum se face apa calda, spuneti-mi si mie - insa numai daca nu va inoportunez - care ar fi prevederea legala care il obliga pe angajator sa emita o adeverinta prin care sa ateste ca o persoana a lucrat in grupa de munca, desi persoana nu a lucrat in aceste conditii? Va reamintesc ca in orice adeverinta exista mentiunea pe care o postez mai jos, in citat, si ca alte cai de obtinere a unor adeverinte cu exceptia celor legale nu intereseaza.
Mentionam ca prezenta adeverinta s-a eliberat in baza documentelor, verificabile, aflate in arhiva societatii, cunoscandu-se atat prevederile Codului penal referitoare la falsul in inscrisuri oficiale, cat si prevederile legislatiei de reglementare a pensiilor din sistemul public, potrivit carora angajatorul poarta intreaga raspundere pentru valabilitatea si corectitudinea actelor doveditoare utilizate la stabilirea drepturilor de pensie.



@crismar79

Tatal dvs. a lucrat ca bobinator, insa asta nu inseamna ca, automat, a lucrat si in grupa de munca. Incadrarea in grupe de munca presupunea parcurgerea unei proceduri obligatorii, procedura care este prevazuta in detaliu in Ordinul nr. 50/1990. Pe de alta parte, acum, in anul 2012, nu se mai fac incadrari in grupe de munca. Ordinul nr. 50/1990 a fost abrogat prin Legea nr. 19/2000.

Potrivit pct. 6 din Ordinul nr. 50/1990, "nominalizarea persoanelor care se incadreaza in grupele I si II de munca se face de catre conducerea unitatilor impreuna cu sindicatele libere din unitati, tinindu-se seama de conditiile deosebite de munca concrete in care isi desfasoara activitatea persoanele respective (nivelul noxelor existente, conditii nefavorabile de microclimat, suprasolicitare fizica sau nervoasa, risc deosebit de explozie, iradiere sau infectare etc.)" Ca sa va faceti o idee despre procedura incadrarii in grupe de munca, postez mai jos pct. 4-8 din Ordinul nr. 50/1990.
4. Incadrarea in grupele I si II de munca se va face in situatia in care, cu toate masurile luate de unitate pentru normalizarea conditiilor de munca, nivelul noxelor existente la locurile (activitatile, meseriile, functiile) prevazute in aceste grupe depaseste nivelul maxim admis prevazut in Normele republicane de protectie a muncii.

5. Existenta conditiilor deosebite la locurile de munca cu noxe trebuie sa rezulte din determinarile de noxe, efectuate de catre organele Ministerului Sanatatii sau de laboratoarele de specialitate proprii ale unitatilor. Aceste determinari trebuie confirmate de catre inspectorii de stat teritoriali pentru protectia muncii care, la data efectuarii analizei, constata ca s-au aplicat toate masurile posibile de normalizare a conditiilor si ca toate instalatiile de protectie a muncii functionau normal.
Buletinele de determinare prin expertizare, care se eliberau pentru locurile cu conditii grele sau periculoase de munca, nu mai sint necesare.
6. Nominalizarea persoanelor care se incadreaza in grupele I si II de munca se face de catre conducerea unitatilor impreuna cu sindicatele libere din unitati, tinindu-se seama de conditiile deosebite de munca concrete in care isi desfasoara activitatea persoanele respective (nivelul noxelor existente, conditii nefavorabile de microclimat, suprasolicitare fizica sau nervoasa, risc deosebit de explozie, iradiere sau infectare etc.).
7. Incadrarea in grupele I si II de munca se face proportional cu timpul efectiv lucrat la locurile de munca incluse in aceste grupe, cu conditia ca, pentru grupa I, personalul sa lucreze in aceste locuri cel putin 50%, iar pentru grupa II, cel putin 70% din programul de lucru.
In mod exceptional, personalul care, prin natura sarcinilor ce-i revin, lucreaza o parte din timp in subteran poate fi incadrat in grupa I sau II de munca, chiar daca acest timp este sub plafonul de 50% prevazut in grupa I si 70% pentru grupa II, luindu-se in calcul numai timpul efectiv lucrat in subteran.
8. Perioada de timp in care o persoana are sarcina sa lucreze integral sau o parte din programul de munca in astfel de locuri se stabileste prin dispozitia conducerii unitatii sau prin prevederile legale care reglementeaza atributiile de serviciu ce revin fiecarei persoane in raport cu functia indeplinita.
Anul de munca efectiv lucrat in locuri cu conditii deosebite se stabileste prin totalizarea, pina la obtinerea unui an complet de munca, a perioadelor in care personalul a lucrat efectiv in locuri ce se incadreaza in grupele I si II de munca .
Imi pare rau ca trebuie sa va contrazic,Conform art. 158 alin. (2) din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, adeverintele care atesta incadrarea persoanelor in fostele grupe I si/sau a II-a de munca sunt valorificate, numai in situatia in care au fost emise conform legii, pe baza documentelor verificabile intocmite anterior datei de 1 aprilie 2001.

Incepand cu anul 1992,prin aparitia Legii 49/1992,angajatorii au inceput sa plateasca diferentiat CAS pt. angajati in functie de incadrarea lor in grupele de munca.Se poate verifica foarte usor acest lucru prin consultarea statelor de plata.LEGEA 49/1992.ART. 2
Decretul nr.389/1972 cu privire la contributia pentru asigurarile sociale de stat se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

Alineatul 1 al articolului 1 va avea urmatorul cuprins:
" Pentru persoanele juridice si fizice care folosesc personal salariat, contributia asigurarilor sociale de stat se stabileste diferentiat, astfel:
- 35% asupra cistigului brut realizat de salariatii incadrati in grupa I de munca;
- 30% asupra cistigului brut realizat de salariatii incadrati in grupa a II-a de munca;
- 25% asupra cistigului brut realizat de celelalte categorii de salariati;
- 15% asupra salariului brut primit, dar nu mai putin decit salariul minim brut pe tara, in cazul personalului casnic angajat de persoane fizice pentru ingrijirea persoanelor in virsta, handicapatilor si a copiilor."
Incepand cu luna iunie 1992 in fiecare intreprindere(fosta socialista)a fost intocmit un tabel vizat de sindicat cu salariatii care beneficiaza de grupa de munca,tabel care la vremea respectiva a fost trimis la Fortele de munca.(asa era organizarea Ministerului Muncii in vremea respectiva)Acest tabel se trimitea lunar.
Ultima modificare: Duminică, 22 Iulie 2012
Valentin Mester, utilizator
@Valentin Mester


Dvs. ati citit cu atentie mesajul caruia i-ati raspuns? Nu m-ati contrazis, ati postat cel de al doilea mesaj care nu are legatura cu subiectul. Raspunsurile dvs. ar avea legatura cu prezenta discutie daca si numai tatal utilizatorului ar fi lucrat in grupa de munca. Or, dimpotriva, din mesajul domnului care a deschis aceasta discutie rezulta ca tatal acestuia nu a lucrat in grupa de munca.

Adeverinte se emit pentru cei care au lucrat (timpul trecut al verbului "a lucra") in grupe de munca. In carnetele de munca se fac mentiuni numai in cazul persoanelor care au lucrat in grupe de munca. Angajatorii au platit CAS mai mare numai in cazul angajatilor care au lucrat in grupe de munca.

Dar sa citez intreg mesajul domnului care a deschis discutia:
buna ziua,
Am si eu o nelamurire tatal meu a lucrat ca bobinator curent continuu din 1974 pana in 2002.Conform ordinului 125 din 5 mai 1990 anexa grupa 2 punctul
" 36. Lipirea cu pasta continand plumb a bobinelor de curent continuu, subansamblelor de manometre, a tubului Bourdon, la aparate de masura si control, inclusiv incarcarea cu nisip a tubului Bourdon;"
s ar incadra la aceasta grupa dar ce ar trebui sa faca sa beneficieze la calculul pensiei de aceasta grupa care nu a fost specificata in carnetul de munca?

"S-ar incadra" nu este totuna cu "a fost incadrat". Va rog sa aveti amabilitatea sa imi spuneti, cat mai exact, de unde rezulta ca tatal domnului care a deschis aceasta discutie a fost incadrat si prin urmare a lucrat in grupa II de munca.
Ultima modificare: Luni, 23 Iulie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Sarut mana,Si eu am postat "sa obtina de la angajator"care nu inseamna ca angajatorul este obligat sa elibereze o adeverinta care nu este conforma cu prevederile legale.Cunosc foarte bine cum au fost eliberate astfel de adeverinte,unele respinse de Casa de Pensii,dar nu cunosc niciun caz in care un angajator sa raspunda penal pt. emiterea lor.Va multumesc pt. intelegere.

Alte discuții în legătură

Acordarea grupei a ii a de munca marcu_elena2000 marcu_elena2000 M-am lovit de urmatoarea situatie:o persoana care a lucrat ca laborant chimist intr-o intreprindere unde s-a acordat grupa aIIa de munca ,in conditii deosebite ... (vezi toată discuția)
Adeverinta grupa a 2 a de munca ,anterior 2001 pt. dosar pensie artemita artemita adeverinta este intocmita potrivit modelului prevazut la Anexa 14 din H. G. nr 257/2011 ,art.126 (1) pe baza pontajelor lunare . Casa de pensii nu o ... (vezi toată discuția)
Grupa a ii-a de munca - anexa 2 radu_mc radu_mc Buna seara, poate ma poate ajuta cineva cu anexa completa nr 2 a Ordin 50/1990. Stiu ca mai este si Ordin 125/1990 in care apar iar 2 anexe pentru grupele de ... (vezi toată discuția)